A Jégkirálynő

A tél időszakában járva egy kicsit mindannyian befelé fordulunk. Ahogy a természet visszahúzódik a havas tájba burkolózva, úgy védjük mi nők is magunkat a sérülésektől.

A tarot-kártya egyik női típusában is tetten érhető ez a minőség, méghozzá a Kard királynő lapján. Nevezhetjük őt a továbbiakban akár Jégkirálynőnek is.

Persze a neve azért ne tévesszen meg, mert vannak olyan tulajdonságai, amelyekkel nagyon is tud támogatást adni a hétköznapok nagy rohanásában.

Nézzük meg, hogy mire tanít meg a fergeteg havában a Jégkirálynő.

 

Ez a női minőség befelé fordul és a lelkét csenddel beburkolja be. Amíg befelé figyel, addig kint a külvilágban is figyelmesebbé válik. Épp ezért az egyik jó tulajdonsága is ebből születik meg. Ez a tanácsadás, mások támogatása. Ezt ő objektív szemmel tudja megtenni, mivel felszíni érzelmei megpihennek, mint egy befagyott folyó télen. Élettapasztalata és bölcsessége azonban a múltra támaszodva sok segítséget nyújthatnak, ha szeretnél egy problémából kiutat találni.

A Jégkirálynő persze nem ad kéretlen tanácsokat, és nem beszél bele mindenbe, csupán akkor szól, ha segítséget kérsz tőle. Addig azonban figyelmesen hallgat, információt gyűjt és gondolkodik. A tarot négy színe közül a levegő elemhez tartozik, ezért is van, hogy gondolkodása, sőt logikája is remek. Mivel nőként vannak megérzései, a kettőt remekül tudja ötvözni, amikor tanácsot kérsz tőle.
Nyugodt és békés, sőt türelmes. Munkáját megfontoltan végzi, vezetői képességeiben pedig egyértelmű és határozott. Nem lehet őt érzelmileg befolyásolni, épp ezért döntései egyértelműek lesznek.

Ha stresszbe kerül vagy fél, akkor előtörhet zárkózottsága. Ilyenkor a csendben nyugvó érzelmi folyó megdermed és megfagy benne. Mivel pedig érzelmei be vannak zárva, kívülről őt közönyösnek látod, aki nem tud veled együttérezni. Ilyenkor tanácsai ebből a félelemből táplálkoznak, és picit személyessé is válhatnak. Fájdalmai ítélkező kommunikációban fognak megjelenni.

Párkapcsolatban a Jégkirálynő nehezen bízik meg partnerében, hiszen nem a szívére hallgat elsősorban, hanem az eszére. Az esze pedig azt susogja halkan és csendben, hogy emlékezz. Emlékezz arra, hogy hányszor bántottak meg akkor, amikor megnyitottad a szívedet! Ez a hang szinte folyamatosan szónokol, és bizony nehéz a hatása alól szabadulni. Ezért különösen fontos, hogy a múlt csalódásait feldolgozza, mert akkor már nem fogja a jelent a múlt alapján megítélni.

 

Ha emlékszel még a Jégvarázs című mesefilmre, akkor az alapján te is könnyedén be tudod őt azonosítani. Ez a mese a régi Andersen mese utóértelmezése, ahol a Hókirálynő testesítette meg ennek a Jégkirálynő a negatív oldalát.
A Jégvarázsban Elza hercegnő mutatja meg ennek a nőnek a segítő szándékait, aki inkább elzárkozik testvére elől, mintsem bántsa őt. Különös képessége van, amely a fájdalommal felruházva bántássá fajulhat, a végén a szeretet erejével mégis egy megfelelő mederbe terelődik.
Tulajdonképpen ez a mese valódi üzenete. Ha a múlt fájdalmai nem uralnak többé, akkor a szeretethez kapcsolódva, te is megtalálod azt, ahol bátrabban tudod használni az erődet.
Ma ez az erős nő, aki független és irányító, egy picit nehezebb helyzetben van. Azonban ahogy Elza is megtalálta a testvére segítségével a kaput saját valódi erejéhez, úgy  te is képes vagy megtalálni azt a kulcsot, amely kivezet a jégpalotádból. Kinn pedig gyönyörű napsütés fogad majd, szépség, színek és csodás varázslatok.