Blogok

Advent második hete - A mértékletesség

Advent második hetében a lelki tisztogatást a Mértékletesség erényével folytatjuk. A mértékletesség tömören az egyensúlyba kerülésről, a szerénységről, a visszafogottságról és nem utolsósorban a hitről is szól. Erről kétszer is írtunk már az egyik az Advent és a boldogság, a másik pedig a Hogyan találd meg az egyensúlyod. Ez a 14. lapja a tarot-kártyának. Ekkor már túljutottunk a Halál lapján és sok mindent el is engedhetttünk. Ez a fejlődésünkben az a pillanat, amikor a dolgok kiegyenlítődnek, az egyensúly helyreállni látszik. Minden eddigi tevékenységed most egyensúlyba kerül. Ez a minőségi változások ideje, amikor életed egy új mederbe kerül, ezért is ábrázolják különböző minőségű korsókkal az angyalt, aki az élet vízét az ezüst korsóból az aranyba tölti át.

De vigyázz, ez a folyamat nem gyors, hiszen akkor az életed vize kiloccsanna, ezért valóban nagy szükséged van itt a türelemre. Mivel mindez szellemi, gondolati, tehát megfoghatatlan szinten történik meg, ezért azonnal nem is láthatod jeleit a hétköznapokban.

Persze segíteni azért tudod a folyamatot, hiszen a tarot-kártya mindig kézenfekvő tanácsokat kínál. A 14-es szám az egyesből és a négyesből áll, amely összeadva az ötös vagyis a Főpap lapja. A Főpap lapjának egyik jelentése a hitről szól és mint egy főpapnak Neked is be kell tartani a mértékeket. Ezek a mértékek minden területen fontosak, legyen szó a táplálkozásról, a munka végzés időtartamáról, a feladatok vállalásáról vagy épp szélsőséges akaratod megnyilvánításáról. Ha ezeket egyensúlyban tudod tartani, akkor változás könnyebben és gyorsabban végbemehet.

Gyakorlat:

Advent első hete - Az igazság

Most van Advent első hete. Már észrevehetted, hogy bárhová mész is, mindenhová kikerültek az ünnepi dekorációk és egyre sűrűbben csendülnek fel a már jól ismert karácsonyi dallamok. Tehát akárhogy is szépíthetjük, de elkezdődött a karácsonyi készülődés. Advent időszakában azonban nem csak ajándékokkal kell felkészülni az ünnepekre, hanem a lelkünket is érdemes ráhangolni, letisztítani, hogy szívünk teljes erejével áraszthassa és fogadhassa a szeretetet.

Az első hét a négy erény közül, az igazságra helyezi a hangsúlyt. Ez a  téma talán nehéz lehet elsőre, de nem árt tiszta vizet önteni a pohárba, ha valaminek nekikezdünk. Ha a témába vágó Igazság lapját megvizsgáljuk, akkor talán könnyebb lesz elmélyedni benne és dolgozni is vele.

Az Igazság lapja ahogy a nevében is benne van az igazságról, az őszinteségről, illetve, ha a másik oldalát nézzük, akkor a hazugságokról szól. Természetesen ez a lap árnyéka, negatív oldala. Többnyire azonban ez az, amit első körben észre szoktunk venni. Amikor valaki becsap, hazudik vagy elhallgatja az igazságot. Amikor nem bánik velünk igazságosan. Ilyenkor az Igazság témájának negatív oldalával találkozhatsz.

Ha mindezeket szeretnéd elkerülni, akkor érdemes a pozitív oldalát erősíteni.

Témái

Luca napi jóslás

Luca napján hagyományosan különböző jóslatokat készítünk, amelyekből megtudhatjuk a jövőnket.

Luca a legenda szerint a keresztény hitért meghalt vértanú. Neve a lux szóból ered, jelentése fény.

A magyar néphagyományban két minőségben is megtalálható: egyrészt Szent Luca, másrészt pedig boszorkányszerű, rontó nőalakként van jelen.

Hagyományosan termékenység varázslatokat, időjóslatokat és Luca kalendáriumot készítettek.

Most a tarot-kártyához adok közre egy kirakást, amely segít bepillantanod a jövő évedbe.

A Nyilas havában

Végre elmúlt a Skorpió hava, amely tele volt mély lelki válságokkal és elengedéssel. Most elérkezik a nap a Nyilas házához. Ez egy tüzesebb, aktívabb időszakot hoz számunkra.

A tarot-kártyán leginkább a Botok lapjai mutatják ezt meg, amelyek az aktívabb, cselekvő energiákról szólnak. Ez személyiségünk szintjén is jelentkezik. Legjobban a tűzjegyű embereknél (nyilas, oroszlán, kos) mutatkozik meg, akik elég kreatívak, tele vannak akarattal és cselekvő erővel. Igaz, ezt néha nem tudják kordában tartani, ahogy ez a Botok lovagjának a lapján lévő fiatalembernél is látszik.

Hogyan lépj a változás útjára?

„Nem lehet bátor, aki nem fél“ hangzott el ez a mondat a Szívörvény című filmben. Bevallom akkor ezt még nem éreztem át teljesen, de nagyon megtetszett a mondat.
Ma már tudom mit jelent: Ha kilépsz a megszokott, jól bejáratott komfort zónádból az félelmetes. Aki pedig fél, az csak a bátorság és a hit útján keresztül tud változtatni. Tehát a bátorságra csak akkor van szükséged, ha valami félelmet kelt benned.
A tarot-kártya Bolond lapján is ezt láthatod, ahogy megjelenik ez a gyermek mesékben is, méghozzá a Vándor alakjában. Ő az, aki elindul a biztonságos helyről a szakadék felé.

* Vajon mi az, amiből ezt a bátorságot meríti?

* Hogyan lehetnél te is ilyen bátor és erős?

Keressük meg együtt a választ ezekre a kérdésekre.

 

Oldalak

Feliratkozás RSS - blogok csatornájára