Mi minden befolyásolja a vágyaid elérését?

Az életben három dolog motivál minket a legjobban. A vágyaink, a megfelelés és valaminek az elkerülése.
Persze általában a vágyainkkal szeretünk leginkább foglalkozni. Miért van az azonban, hogy mégis olyan kevéssé érjük el azokat, amikor olyan sok gondolatot fektetünk bele?

Mondhatnám, hogy az oka pont a sok gondolat, amelyet nem váltunk tettekre és ez persze sokszor, sokunknál igaz is. Ennél azonban kicsit mélyebben szeretnék belemenni ebbe a témába. Nézzük mi minden szükséges ahhoz, hogy a vágyaid végül megvalósulva előtted álljanak.

1. Képességek

Képességeid megmutatják, hogy mire vagy képes és azt is, hogy milyen tulajdonságok vannak benned. Ha van egy olyan képességed például, hogy könnyedén kommunikálsz, akkor nyilván jobban fog menni az ismerkedés, mint másoknak. Ha tehát vágyakat fogalmazol meg célokként, akkor fontos ezeket is tisztán látnod.

A példánál maradva: Ha egyébként zárkózott és félénk vagy, akkor hiába vágysz nagy társaságra, erre kevesebb esélyed lesz. Ilyenkor praktikusabb azt kitűzni a céltábládra, hogy minőségi kapcsolataid legyenek, és akkor a mennyiség már kevésbé lesz majd fontos.

2. Célok

Egy már az unalomig ismételt alapigazság, hogy

Ha van vágyad, de nem tűzöl ki mellé célt, akkor nagy valószínűséggel nem is fogod azt elérni.

Sajnos ez tényleg így van. A célkitűzés ugyanis ad egy fókuszt és feltőlt cselekvő energiával a továbblépéshez. Ha csak leírod, és a továbbiakban már nem is foglalkozol vele, az is ad annyi lendületet neki, hogy elinduljon a megvalósulás útján.

3. Lehetőségek

Talán ezek a legnehezebben megvalósíthatóak. Fontos, hogy ismerd ezeket, és a képességeid szerint még tágítsd is a lehetőségeid határait. Nyilván itt kell megemlítenem azt is, hogy nem elég a lehetőség, ha nem veszed észre azokat, mert esetleg azt gondolod neked úgysem sikerül. Ha pedig észreveszed, akkor is ott van a nagy kérdés:

Van -e bátorságod azokat kihasználni?

4. Önbecsülés

Az önbecsülés azt jelenti, hogy jól ismerem és becsülöm az értékeimet.
Az önmagunkról táplált rossz vélemény, az önkritika semmiképp nem ad biztos talajt az önbecsülésnek, habár társadalmilag úgy tűnhet, hogy ilyenkor elfogadhatóbbak vagyunk. Ez persze nem feltétlenül van így.
Az önbecsülés egy fontos alappillére az önbizalomnak is. Maga az önbizalom persze akkor igazán erős, ha emellett vannak gyakorlati tapasztalataink is, amelyhez viszont feltétlenül szükséges néha cselekednünk is. Még akkor is, ha a múltban nem is volt sikeres minden cselekvésünk, mégis segít megtalálni a helyes irányt, mert akkor már pontosabban fogjuk látni azt, ha elindultunk a cél felé.

5. Nem vetünk véget a réginek

„A hajó megy tovább. Új partok, új kikötők felé. Vár a jövő, várnak a tapasztalatok, örömök és persze a csalódások is. De hová teszed az újat, ha még mindig a régivel bíbelődsz?” Müller Péter

Azt hiszem ehhez nem is szükséges igazán magyarázat. Nyilván, ha valaki hátrafelé nézelődik, akkor nehezen fog biztonságosan előre lépni. Már pedig a vágyaink a jövőben vannak vagy jó esetben a jelenben, de semmiképpen sem a múltban.

6. Korlátozó hitrendszerek

Ezek olyan negatív gondolatok, amelyekre rengeteg időt pazarlunk el, és mivel sokszor gondolunk rájuk, végül akár igazságnak is tarthatjuk őket. Ilyen hitrendszereink például:

  • Nekem úgysem sikerül. Emiatt fogunk inkább elállni mindennemű cselekvéstől.
  • Én nem vagyok megfelelő. Ebből alakul ki a megfelelési kényszer, ami viszont folyamatosan gátlásosságot, bizalmatlanságot és zárkózottságot hoz a számunkra.
  • Szeretni magam önző dolog. Ennek folyománya, hogy állandó bűntudattal küzdök, és persze folyamatosan hagyom, hogy mások bántsanak.
  • Mások jobbak mint én. Ez az összehasonlítás eleve vesztességgel jár, hiszen hogyan lehetne ebből jól kijönni? Minden ember különböző, ha én egy bizonyos tulajdonságban nem vagyok jó, nyilván azért, mert más tulajdonságaimat kell kimunkálnom jobban.

Például én magam nem vagyok türelmes ember. Ezt azzal ellensúlyozom, hogy kíváncsi vagyok az emberek mozgatórugóira, és a céljaim elérésénél pedig kitartó vagyok, akár éveket is képes vagyok rászánni egy-egy célra.

Sorolhatnám még a korlátozó gondolati mintákat, amelyek valóban nagyon nagy akadályt gördíthetnek a vágyaid elérésében.

Ezt természetesen egy egyéni tanácsadás keretében könnyedén fel lehet térképezni.

Ha úgy érzed, hogy Neked is tudnék ezeken a problémáidon segíteni, akkor várlak szeretettel egy egyéni konzultáción.

Hargitai Andi Tünde

+36 20 216-9140

Új hozzászólás

Plain text

  • A HTML jelölők használata nem megengedett.
  • A webcímek és email címek automatikusan kattintható hivatkozásokká alakulnak.
  • A sorokat és bekezdéseket a rendszer automatikusan felismeri.
CAPTCHA
Ez a kérdés teszteli, hogy vajon ember-e a látogató, valamint megelőzi az automatikus kéretlen üzenetek beküldését.